Daktyle suszone
Opis
-
do sosów i mięs
-
jako przekąska
-
do ciast i deserów
Dojrzałe daktyle mają bardzo dużą zawartość cukrów, nawet do 80%. Sa to cukry proste, które przyswajają się błyskawicznie. Dzięki temu, są idealnym źródłem dobrej energii, dla sportowców i wszystkich osób prowadzących aktywny tryb życia. Ich spożycie powoduje uzupełnienie niedoboru glikogenu w organizmie. Mimo tak wielkiej zawartości cukrów ich regularne spożycie (nawet do 100 g dziennie) nie podnosi poziomu cukru we krwi.
Suszone daktyle oprócz sporej dawki potasu który regulującego ciśnienie krwi u osób ciepiących na nadciśnienie, zawierają witaminy PP, B1, B2 i A, a także żelazo, fosfor oraz magnez. Ten ostatni pierwiastek zalecany jest osobom żyjącym w stresie, gdyż pomaga zmniejszyć jego skutki i usprawnia pracę serca. Prócz tego daktyle, dzięki zawartości wapnia, łagodzą dolegliwości związane z menopauzą i osteoporozą.
Daktyle zawierają sporo błonnika, który usprawnia pracę jelit, jednocześnie oczyszczając je. Regularne spożywanie daktyli pomaga zapobiegać miażdżycy, hamując powstawanie zakrzepów w naczyniach krwionośnych, gdyż powoduje obniżenie poziomu trójglicerydów i minimalizują utlenienie się cholesterolu, które zapoczątkowuje proces osadzania się blaszki miażdżycowej.
Daktyle zawierają w sobie mnóstwo antyoksydantów, które zwiększają odporność organizmu na rozmaite choroby. Warto je także jadać, gdy już dopadnie nas przeziębienie, oraz podczas rozmaitych stanów zapalnych, gdyż zawierają naturalne salicylany działające jak aspiryna: łagodzą ból, pomagają obniżyć gorączkę i zwalczać stany zapalne. W krajach arabskich uważane za skuteczny afrodyzjak.
Doskonałe w diecie wegetariańskiej i wegańskiej.
Kraj pochodzenia:
Iran
Składniki:
daktyle suszone, substancja konserwująca: dwutlenek siarki
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
NA TERENIE ZAKŁADU UŻYWANE SĄ ORZECHY, SEZAM, SOJA, SELER, GORCZYCA ORAZ ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN.
Opinie o produkcie (0)
