Jakie masło orzechowe wybrać? 🥜
Masło orzechowe to jeden z naszych ulubionych produktów. Podbija także serca naszych klientów. Dlaczego? Jest to produkt niezwykle uniwersalny. Miejsce dla dobrego masła orzechowego znajdzie się zarówno w diecie redukcyjnej jak i do budowania masy. Ponadto możemy wybierać spośród wielu różnych wariacji na jego temat. Z jednej strony czekają na nas stuprocentowe pasty orzechowe, składające się tylko z pysznych orzechów, a z drugiej cała gama produktów z dodatkami takimi jak pomarańcza, jabłko czy chilli.
Masło czy pasta?
Nazwa produktu nie ma znaczenia. Pasty, kremy i miazgi orzechowe to te same produkty tylko pod inną nazwą. Jest to związane z wyrokiem Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej w sprawie C-422/16 z dnia 14 czerwca 2017:
“Wyroby wyłącznie roślinnego pochodzenia nie mogą, co do zasady, być wprowadzane do obrotu pod nazwami, które, jak nazwy „mleko”, „śmietana”, „ser”, „masło” lub „jogurt”, są zastrzeżone przez prawo Unii dla produktów pochodzenia zwierzęcego”.
Od 2018 roku zabroniono używać producentom nazwy masło orzechowe. Dlatego też na opakowaniach najczęściej znajdujemy nazwy takie jak pasta orzechowa czy krem orzechowy.
Jakie masło orzechowe wybrać?
Rosnąca świadomość o żywności oraz popularność masła orzechowego spowodowała, że możemy wybierać spośród wielu różnych rodzajów past orzechowych.
Ulubieniec
Najpopularniejsze jest z pewnością masło orzechowe z orzeszków ziemnych. To właśnie po ten produkt sięga prawie 70% z naszych klientów. Pasta z nich charakteryzuje się mocno orzechowym smakiem. Idealnie nadaje się zarówno jako pasta do smarowania jak i dodatek do jogurtów i deserów. Dla bardziej wybrednych znajdą się masła orzechowe z dodatkiem białej czekolady, słonego karmelu lub chilli.
Naturalna słodkość
Coraz częściej sięgamy również po masła z orzeszków nerkowca. Jest ono naturalnie najsłodsze ze wszystkich i delikatne w smaku.
Dla wyjątkowych łasuchów
Pasta z orzechów laskowych to produkt, który charakteryzuje się mocno laskowym i delikatnie gorzkim smakiem. Idealnie nadaję się jako dodatek do domowego smoothie lub porannej owsianki!
Migdalove
Pasty migdałowe to produkt dla tych, którzy kochają odkrywać nowe smaki. Przygotowane z prażonych migdałów będzie miało ciekawy, mocno migdałowy smak.
Na co zwracać uwagę przy wyborze masła orzechowego?
Przy wyborze masła orzechowego najważniejszy jest jego skład. Jeśli szukasz pasty orzechowej bez zbędnych dodatków postaw na tą która ma 100% orzeszków. Przy wyborze maseł z dodatkami zwróć uwagę na tłuszcze. Zdecydowanie unikaj tych maseł, w których składzie pojawia się tłuszcz palmowy. Masło orzechowe to pyszny produkt o prostym składzie. Im mniej niepotrzebnych dodatków, tym lepiej!
Przepis na domowe masło orzechowe
5 minut, blender, garść orzechów i szczypta soli. Wszystko czego potrzebujesz do zrobienia domowego masła orzechowego.
Na początek warto zacząć od orzechów ziemnych. Możesz je kupić już wyprażone co znacznie ułatwia przygotowanie domowej pasty orzechowej.
Składniki:
- Kilka garści prażonych orzechów ziemnych.
Przygotowanie:
- Wrzuć orzechy do blendera tak, aby zakryły ostrza.
- Miksuj aż do powstania gładkiej masy (w zależności od mocy blendera może trwać to od 5 do 10 minut).
Uwagi:
- Miksowanie orzechów to nie lada wyzwanie dla naszego sprzętu. Jeśli Twój blender się przegrzewa, daj mu odetchnąć. Parę minut i możesz wracać do pracy!
- Sól jest tylko dodatkiem. Nie musisz jej dodawać. My jednak wolimy smak masła orzechowego z dodatkiem soli.
Tłuszcz na wierzchu?
To dobry znak! Każde masło orzechowe 100% będzie się charakterystycznie rozwarstwiało. To naturalny proces występujący przy wysokiej jakości produktach.
Nasi ulubieńcy
Każdy produkt, który u nas znajdziecie jest przez nas dokładnie testowany. Nie inaczej jest z masłami orzechowymi, Sprawdź naszych faworytów!
- Primavika – pasta orzechowa z dodatkiem migdałów i skórki pomarańczy. Charakterystyczne przełamanie smaku migdałem i aromat pomarańczy. Zdecydowanie warto jej spróbować. Idealna do porannych grzanek.
- Krukam – pasta orzechowa z białą czekoladą. Pasta orzechowa i biała czekolada to wyjątkowo udane połączenie. Idealnie nadaje się do kanapek i naleśników.
- Primavika – bezglutenowa pasta z nerkowców prażonych. Delikatny smak prażonych nerkowców zdecydowanie wyróżnia się spośród innych past orzechowych. Jednogłośnie polecamy!
- Primavika – pasta orzechowa bez soli i cukru. Klasyczna, pyszna pasta orzechowa bez dodatku soli i cukru.