Promocja
Panujący obecnie trend promujący zdrowy styl życia powoduje, że zwracamy coraz większą uwagę na to, co jemy oraz sprawdzamy, skąd pochodzi kupowana w sklepach żywność. Wśród korzystnych dla zdrowia artykułów spożywczych nie może zabraknąć kiełków roślinnych, będących cennym źródłem wielu witamin i minerałów. Warto wiedzieć, że możemy je wyhodować we własnym domu, korzystając z prostych naczyń zwanych kiełkownicami.
Kiełkownica Toraf
Świeże kiełki zbóż, roślin strączkowych i warzyw mają wyjątkowo dużą wartość odżywczą. Przygotuj swoje własne kiełki przy pomocy trzypoziomowej kiełkownicy TORAF!
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Nasiona na kiełki – Rzeżucha 500 g Toraf
Kiełki rzeżuchy są źródłem bardzo wielu cennych dla zdrowia człowieka składników odżywczych. Znajdują się wśród nich witaminy: A, C, K, P oraz witaminy z grupy B, dodatkowo zawierają one wiele składników mineralnych w tym: cynk, jod, magnez, fosfor, potas, siarka, wapń oraz olejki eteryczne i białko. Wpływają korzystnie na włosy, paznokcie i cerę, działa krwiotrówczo, moczo- i żółciopędnie, pobudza przemianę materii oraz reguluje zaburzenia tarczycy.
W czasie kiełkowania zgromadzone w nasionach składniki odżywcze pod wpływem wilgoci, temperatury, a przede wszystkim enzymów ulegają przemianom w związki łatwo i szybko przyswajalne przez organizm. Zawartość tych wszystkich substancji i związków powoduje, że spożywanie kiełków wpływa na wytwarzanie odporności w organizmie. Kiełki powinno spożywać się systematycznie do kanapek, surówek lub pojadania w ciągu dnia.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Nasiona na kiełki - Kalapera czerwona 10 g Toraf
Nasiona kalarepy czerwonej kiełkują łatwo i szybko a uzyskane kiełki o ciekawym zabarwieniu są pełne smaku i stanowią zdrowy przysmak, bogaty w cenne składniki pokarmowe i witaminy (zwłaszcza A, B, C i E), mikro- i makroelementy. Kalarepa czerwona pobudza, poprawia pamięć, uaktywnia system odpornościowy organizmu, przeciwdziała nowotworom i atakom wirusów. Smaczne kiełki kalarepy czerwonej mogą posłużyć jako dodatek do sałatki, jogurtu, twarożku, kanapki czy zupy.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Kiełki – Rzodkiewka China Rose BIO Toraf
Kiełki rzodkiewki dzięki dużej ilości witaminy C, ( zawierają jej 2 razy więcej niż korzeń rzodkiewki), podnoszą odporność organizmu. To świetny lek na przeziębienie, mający również działanie wykrztuśne. Duża zawartości siarki w kiełkach rzodkiewki wpływa korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci.
Kiełki rzodkiewki mają ostry, pieprzny, wyrazisty smak niemal identyczny jak korzeń rzodkiewki.
Produkt naturalny pochodzący z upraw ekologicznych. Nasiona wyhodowane bez użycia środków chemicznych i nawozów sztucznych, zgodnie z normami UE.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Nasiona na kiełki - Rzodkiewka red hurricane 10 g Toraf
Kiełki tej odmiany nie tylko dobrze smakuję lecz także świetnie prezentuje się na talerzu i w różnego rodzaju potrawach. Kiełki rzodkiewki dzięki dużej ilości witaminy C podnoszą odporność organizmu. To świetny lek na przeziębienie ( zawierają jej 2 razy więcej niż korzeń rzodkiewki), mają również działanie wykrztuśne. Dzięki dużej zawartości siarki wpływają korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci. Dodaje się je do sałatek, kanapek, twarożku, jaj a także rozdrobnione do zup.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Nasiona na kiełki - Burak ćwikłowy czerwony 10 g Toraf
Kiełki burak oprócz dużej ilości witamin A, C, B1 zawierają kwas foliowy i dwa rzadkie metale rubid i cez, którego niedobór może powodować złe samopoczucie, rozdrażnienie i niespokojny sen. Ze względu na zawartość niezbędnego w procesie tworzenia czerwonych ciałek krwi kobaltu są niezwykle cenne przy leczeniu anemii. Działają dobroczynnie na włosy i paznokcie. Betacyjanina, substancja odpowiedzialna za czerwony kolor buraków ma działanie przeciwnowotworowe. Obniżają ciśnienie i odkwaszają organizm. Ponieważ zawierają sporo błonnika i ułatwiają trawienie są szczególnie zalecane przy schorzeniach gastrologicznych. Ważne aby przed spożyciem kiełków buraka usunąć bardzo twarde, niestrawne skorupki. W smaku kiełki zbliżone są do surowego buraka. Ze względu na swój żywy czerwono-burgundowy kolor i nitkowaty kształt polecane są do sałatek i dekoracji potraw.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Nasiona na kiełki - Rzeżucha 30 g Toraf
Kiełki rzeżuchy mają wyraźny ostry smak, są bogatym źródłem witamin C, PP, P, B, oraz związków mineralnych takich jak potas, magnez, wapń, siarka i mikroelementy. Są silnym przeciwutleniaczem. Wzmacniają organizm, poprawiają stan skóry, paznokci i włosów. Kiełki rzeżuchy działają pobudzająco na apetyt i trawienie, obniżają poziom cukru we krwi, z tego względu polecane są w szczególności cukrzykom.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Kiełki – Rzeżucha całoroczna Toraf
Roślina spożywana w postaci kiełków przez cały rok a zwłaszcza w okresie zimowo-jesiennym, jest bogatym źródłem witaminy C i B1 oraz potasu wapnia i żelaza.
Wysiew przez cały rok do skrzynek lub doniczek, a wiosną do gruntu.
Poza dużą zawartością witamin, rzeżucha jest bogata w takie składniki jak:
- kwas foliowy
- wapń
- cynk
- fosfor
- siarka
- żelazo
- chrom
- potas
Nasiona w ogrodzie wysiewa się od kwietnia do czerwca lub w sierpniu i wrześniu w rzędy co 10-15 cm, młode rośliny można zbierać po kilkunastu dniach od siewu.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Kiełkownice – sposób na zdrową żywność
Kiełkownice to specjalne pojemniki umożliwiające samodzielne wyhodowanie różnego rodzaju kiełków roślinnych w szybki i ekologiczny sposób. Obsługa domowej hodowli jest bardzo łatwa, a efekt w postaci pysznych kiełków zostaje osiągnięty już po 2-7 dniach. To, kiedy nasiona osiągną formę smacznych i pełnowartościowych kiełków, zależy od rodzaju roślin oraz stopnia nasłonecznienia i panującej temperatury. Niezależnie od rodzaju kiełkownicy, trzeba pamiętać o regularnym i zgodnym z instrukcją nawadnianiu nasion, co nie wymaga żadnych specjalnych kwalifikacji ogrodniczych.
Co można uprawiać w kiełkownicy?
Kiełkownice umożliwiają wyhodowanie dowolnych rodzajów kiełków, a często można to robić równocześnie, np. łącząc kiełki brokułu i lucerny. Te niezwykle proste naczynia pozwalają na uprawę kiełków warzyw, roślin strączkowych czy zbóż doskonale nadających się do bezpośredniego spożycia, jak i wzbogacania różnego rodzaju potraw. Kiełki rzodkiewki, brokułu, pszenicy, fasoli mung – to tylko niektóre przykłady do samodzielnego wyhodowania, które należą do najcenniejszych dla naszego organizmu rodzajów pożywienia. Dla osób ceniących zdrowy i ekologiczny styl życia, zakup kiełkownicy jest doskonałą inwestycją w dobre samopoczucie i poprawę kondycji organizmu.